-
Odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii nr. 262/24.04.2019, au fost reglementate normele de aplicare a Legii nr.202/2002, privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Intrarea in vigoare a Hotărârii nr. 262/2019 aduce pentru angajatori, noi obligații în sarcina acestora. Astfel, în calitate de angajator, începând cu luna mai 2019, este necesar să aplicați măsurile dispuse prin noul act normativ, iar acestea trebuie să se reflecte în cadrul procedurilor interne din cadrul firmei dumneavoastră.
Printre elementele de noutate aduse de HG 262/2019, este reglementată obligația de a întocmi la nivel intern, o politică internă privind hărțuirea la locul de muncă, care să vizeze eliminarea toleranţei la hărţuirea la locul de muncă şi măsuri antihărţuire. Politica internă trebuie să conțină măsuri pentru prevenirea și combaterea hărțuirii la muncă, precum și procedura de depunere și de soluționare a plângerilor de hărțuire sexuală sau de comportament inadecvat la locul de muncă. Tododată, în Regulamentul Intern al firmei trebuie să fie prevăzut expres faptul că, se interzice discriminarea bazată pe criteriu de sex și să elaborați o procedură internă care cuprinde circuitul instituţional privind demersurile necesare în vederea informării imediate a autorităţilor publice abilitate cu aplicarea şi controlul respectării legislaţiei privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.
Este necesar să vă asigurați de faptul că, în cadrul firmei dumneavoastră, angajații sunt informați constant cu privire la drepturile pe care le au în ceea ce priveşte respectarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, respectiv cu privire la procedura de depunere a unei plângeri de hărţuire sexuală/comportament inadecvat la locul de muncă şi cu privire la modul de soluţionare a sesizărilor/reclamaţiilor formulate de către persoanele prejudiciate prin asemenea fapte. Nerespectarea acestor prevederi, poate atrage aplicarea unor sancţiuni de natură contravenţională, prin aplicarea unor amenzi între 3000 – 10 000 RON.
-
Ce criterii trebuie avute în vedere de companiile cu profil IT pentru a beneficia de scutirea impozitului pe venit? Aspecte importante referitoare la impozitul companiilor IT vor fi revizuite de către avocat partener Alexandra Epure. Conferința va avea loc în data de 18 Martie 2017, în Cluj Napoca.
Pentru mai multe informatii click aici. -
Deşi au existat discuţii cu privire la crearea unei baze de date, care să conţină informaţii despre conturile bancare furnizate de către bănci Administraţiei Financiare încă din 2014,numai din acest an, începând cu 1 iulie, prin completările aduse de Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.770/2015 Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.106/2016 pentru modificarea Procedurii de furnizare de informații conform art. 61 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, s-au elaborat instrumentele necesare pentru punerea în aplicare a colaborării dintre Administrația Fiscală și bănci în vederea furnizării informațiilor bancare.
Băncile erau obligate şi înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi să comunice organelor fiscale lista titularilor pesoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, forma juridică pe care aceştia o au şi domiciliul sau sediul acestora.Însă instituţiile de credit erau obligate să furnizeze anumite date Fiscului, doar la cererea acestuia.
Noutăţile legislative aduse de ordinul ANAF publicat, rezidă în conţinutul intormaţiilor furnizate de bănci către Fisc, la momentul si modalitateadetransmitere a informaţiilor.
Începând cu 1 iulie, băncile vor transmite informaţii inclusiv cu privire la modificările survenite după data deschiderii contului cu privire la cel puţin un element de structură din formatul de raportare pus la dispoziţie de către ANAF.
Băncile vor transmite zilnic, lista tuturor titularilor persoane fizice sau juridice sau orice alte enitităţi fără personalitate juridică deschid ori închid conturi. Transmiterea informaţiilor se va realiza prin depunerea unei declaraţii zilnice, în format pdf, cu fişier xml atasat, prin mijloace de transmitere la distanţă, conform legii.
În sensul prezentului act normativ, prin cont deschis înţelegem toate tipurile de conturi de care poate să dispună un client, indiferent de monedă ori dacă acestea sunt deschise sau au fost deschiseşi figureazaînchise la momentul efectuării solicitării.
La solicitarea organelor fiscale ale ANAF, băncile trebuie să comunice următoarele informaţii:
· toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea;
· datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură;
· daca debitorul are sau nu închiriate casete de valori.
De asemenea, prin completările aduse prin ordinul ANAF publicat, băncile vor comunica Fiscului, la prima transmitere, inclusiv lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică care deţin conturi deschise la data de 30 iunie 2016, conturi închise în perioada 1 ianuarie 2010 - 30 iunie 2016, indiferent de data deschiderii, precum şi datele de identificare ale persoanelor care au deţinut/deţin dreptul de semnătură pentru acestea.
Astfel pentru intervalul 2010-2015,transmiterea informaţiilor se va realiza conform evidenţelor proprii în sistemele informatice la data raportării, iar înceea ce priveşte intervalul 1 ianuarie 2016 – 30 iunie 2016, conform formatului stabilit prin ordin.
În această situaţie, instituţiile de credit trebuie să deţină un certificat digital calificat, eliberat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronică. -
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 37/2015 pentru modificarea unor acte normative din domeniul protecţiei consumatorilor a finalizat procesul legislativ și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, dată de la care va intra în vigoare.
Noile prevederi legislative vin în contextul în care schimbările făcute de Parlament la începutul lunii martie limitau posibilităţile consumatorilor în a depune reclamaţii la ANPC, motiv pentru care, în anumite situaţii consumatorii aveau posibilitatea să recurgă doar la instanţele judecătoreşti.
Astfel prin modificările aduse de Ordonanţa Guvernului nr. 37/2015, Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, consumatorii au la îndemână sesizarea ANPC-ului în toate situaţiile în care sunt prejudiciaţi (păcăliţi) prin practicile incorecte, înşelătoare, agresive ale comercianţilor.
Practicile comerciale sunt practici incorecte, dacă îndeplinesc următoarele condiţii:- sunt contrare cerinţelor diligenţei profesionale;
- sunt menite să deformeze sau să poată deforma comportamentul economic al consumatorilor.
Realizate prin acţiuni ori omisiuni, practiciile incorecte, pot fi înşelătoare sau agresive şi efectuate deseori, prin oferirea de către comercianţi, a unor informaţii falsecu scopul de a induce în eroare sau prin prezentarea unor informaţii, fiind chiar şi adevarate dacă sunt susceptibile de a induce în eroare şi a determina clientul să ia o decizie de tranzacţionare pe care în alte circumstanţe nu ar fi luat-o.
Cu titlul de noutate, conform prevederilor actuale ale Legii nr. 363/2007, folosirea practicilor comerciale incorecte este interzisă şi se sancţionează după cum urmează:- pentru comercianţii care au până la 9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri de până la 2 milioane de euro, echivalent în lei.
- Amenda între 2000-10.000 lei, pentru practici incorecte sau înşelătoare
- Amenda între 5000-15.000 lei pentru practici agresive
- pentru comercianţi care au între 10 şi 49 de salariaţi şi realizeză o cifră de afaceri de până la 50 milioane de euro, echivalent în lei.
- Amenda între 3000-50.000 lei pentru practici incorecte sau înşelatoare
- Amenda între 6000-50.000 lei pentru practici agresive
- pentru comercianţii cu peste 50 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de peste 50 milioane euro, echivalent în lei
- amenda între 5000 lei 100.000 lei pentru practici incorecte şi înşelătoare
- amenda între 7000 lei si 100.000 lei pentru practici agresive
În conformitate cu noul proiect agentul constatator va individualiza amenzile sus menționate în funcţie de gravitatea şi durata faptei, ţinându-se seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum şi de celelalte date înscrise în procesul-verbal.
Ca sancțiune complementară, odată cu aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale, agentul constatator poate dispune restituirea contravalorii produsului sau serviciului către consumator, în termen de maxim 15 zile, de la luarea la cunoştinţă de către contravenient a procesului-verbal de constatare a contravenţiei. In cazul in contravenientul nu respectă această masura complementara, va fi sanctionat cu amenda de la 5.000-50.000 lei.
-
Hotărârea Guvernului nr. 159/2016 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 aduce printre altele modificări legislative cu privire la calculul impozitului pe clădiri.
Astfel, impozitul pentru clădiri, nu se mai calculează în funcţie de calitatea persoanei care deţine clădirea, ci în funcţie de destinaţia imobilului, respectiv rezidenţială sau nerezidenţială.
Dacă agenţii economici îşi înregistrează sediul într-o clădire rezidenţială atunci proprietarul respectivului imobil datorează impozit nerezidenţial, calculat în conformitate cu art. 458 Codul Fiscal, în cazul în care agentul economic introduce cheltuielile cu utilităţile, aferente spaţiului în folosinţa, în propria contabilitate. Aceste prevederi nu se vor aplica dacă agentul respectiv nu desfăşoară nicio activitate economică sau în cazul în care, deşi se desfăşoară activitate economică, aceste cheltuieli cu utilităţile nu sunt introduse în contabilitate sa. În acest din urma caz proprietarul va plati firesc un impozit aferent clădirilor rezidenţial în conformitate cu art 457 Cod Fiscal.
În sensul legii, prin cheltuileli cu utilităţile înţelegem, cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrică, gaze naturale, termoficare, apă, etc.
Proprietarul unei clădiri mixte respectiv, care are scop atât nerezidenţial cât şi rezidenţial, va datora un impozit care va fi calculat prin însumarea impozitului aferent suprafeței folosite în scop rezidențial cu impozitul aferent suprafeței folosite în scop nerezidențial, aşa cum rezultă din documentaţia cadastrală
În cazul în care nu se desfăşoară activitatea economică, sau se desfăşoară o activitate economică, însă cheltuielile cu utilităţile nu sunt decontate, atunci formularul se va depune alături de o declaraţie pe propria răspundere la direcţiile de specialitate ale primăriilor. In acest caz, depunerea altor documente justificative, precum contractul de comodat, contractul de închiriere sau certificatul constatator de la registrul comerțului nu mai este necesară.
În cazul în care se desfăşoară o activitate economică şi sunt decontate cheltuielile cu utilităţile, declaraţiile vor fi despuse de către proprietari împreună cu unul din următoarele documente:- procesul verbal de recepție în cazul clădirilor finalizate în ultimii cinci ani, din care să rezulte valoarea clădirii;
- raport de evaluare din care să rezulte valoarea clădirii după data de 1 ianuarie 2011;
- actul de dobândire a dreptului de proprietate, în cazul în care aceasta a fost achiziționată în ultimii cinci ani.
Termenul limita este 31 mai.
-
- Noua ordonanță crește plafonul până la care firmele pot fi considerate microîntreprinderi. Astfel, din anul 2016, plafonul pentru microintreprinderi crește de la 65.000 de euro pe an, ca cifra de afaceri, la 100.000 de euro.
- Dispozițiile actuale afirmă că numai cheltuielile efectuate în scopul obținerii de venituri impozabile sunt deductibile. Conform noului cod, cheltuielile efectuate pentru scopuri de afaceri sunt considerate deductibile la calculul impozitului pe profit.
- Impozitul pe dividende se va reduce de la 16% la 5% începând cu 1 ianuarie 2016.
- Noi condiții pentru persoanele juridice dizolvate prin lichidare, în ceea ce privește declararea și achitarea impozitului pe profit din ianuarie 2016. Astfel, perioada de la 1 Ianuarie a anului fiscal urmator, în care procedura lichidarii a fost inițiată și finalizată, este considerată a fi un an fiscal pentru recuperarea pierderilor fiscale; în acest interval de timp, persoana juridică plătitoare nu este obligată să declare și să plăteasca trimestrial impozitul pe profit.
- Persoanele juridice non-rezidente, cu sediul conducerii efective în Romania vor deveni persoane juridice române impozabile.
- În ceea ce privește obligația cumparatorului de a i se reține impozitulpentru veniturile realizate din vânzarea de acțiuni sau transferul de actiuni deținute de o persoană juridică străină într-o persoană juridică română,acest impozit va fi eliminat.
- Cota standard de TVA va fi redus de la 24% la 20% începând cu ianuarie 2016 și până la 19% începând cu ianuarie 2017.
- se va aplica mecanismul de taxare inversă pentru livrareade clădiri, părți de clădiri și terenuri de orice fel, precum și pentru furnizarea de telefoane mobile, tablete PC, laptop-uri, console de jocuri și dispozitivele cu circuite integrate.
- Scăderea TVA la apă și apă potabilă utilizată pentru irigare de la 24% la 9% pentru toate serviciile.
- Companiile din sectorul de petrol și gaze au fost excluse din regimul micro-companiilor.
- Impozitare microintreprinderi:
- cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care vor avea cel puţin doi salariați cu normă întreagă, inclusiv.
- cotă de impozitare de 2% pentru microîntreprinderile cu un singur angajat cu norma întreagă.
- cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu vor avea nici măcar un salariat.
- companii nou înființate, în cazul în care sunt îndeplinite anumite condiții, va plăti o rată de impozitare de micro-companii de 1%.
-
Ministerul Finanțelor Publice a publicat pe data de 23 ianuarie un proiect de Lege privind anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane. În vederea eliminării inadvertenţelor apărute în aplicarea prevederilor Capitolelor II şi III ale Titlului IX2 din Codul fiscal,coroborate cu prevederile art. 213 alin. (1) din Legea 95/2006, se propune anularea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele menţionate la art. 213 alin. (1) din Legea 95/2006.
-
Regimul juridic al contravenţiilor a fost modificat - OG 5/2015 În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum şi a înştiinţării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult două luni de la data încheierii. Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancţiunii.
-
Guvernul a aprobat pe 28 ianuarie, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, Ordonanța pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, măsură care are scopul de a contribui la combaterea evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea și responsabilizarea cetățenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianți din vânzarea bunurilor și prestarea serviciilor direct către populație.
Tot în acest scop și având în vedere legislația privind obligativitatea eliberării bonului fiscal, Guvernul a decis ca în situațiile în care agenții economici care au această obligativitate nu eliberează bon fiscal deși acesta este solicitat de clienți, cumpărătorii vor avea dreptul să beneficieze de respectivele bunuri și servicii fără să le plătească. Prevederea se va aplica începând cu 1 martie 2015. -
Noutati legislative pe piaţa de capital: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat un set de acte normative recente care vizează îmbunătățirea cadrului legislativ și alinierea sectorului autohton de instrumente și investiții financiare la practicile și standardele europene.
Toate aceste măsuri contribuie în mod substanțial la deschiderea pieței de capital către investitori și la transformarea acesteia din piață de frontieră în piață emergentă. De asemenea, noua legislație conduce la rezolvarea problematicii pieței RASDAQ, precum și la îmbunătățirea gradului de protecție a investitorilor. -
Conform HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor se primesc cereri pentru a obţine sprijin în vederea acoperirii parţiale ori totale a costurilor administrative aferente întocmiri şi menţinerii registrului genealogic. Aceste ajutoare sunt furnizate, sub formă de servicii subvenţionate, microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole. Ele se adresează nu numai pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice, ci şi pentru testele efectuate în vederea determinării calităţii genetice sau al randamentului genetic al şeptelui.
-
Au fost aprobate Noile Norme de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, prin HG nr. 23/2015
-
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate-Completari legislative privind dreptul unor categorii de persoane la concedii medicale şi indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
-
Pe 31 octombrie 2014, procurorul general al Romaniei a promovat un recurs în interesul legii în materie civila cu privire la interpretarea şi aplicarea dispozitiilorart. 78 din Codul muncii (Legea 53/2003), republicat raportat la dispozitiile art. 75 şi art. 76 lit. b) din acelaşi cod.
RIL-ul a fost ridicat în referire la urmatoarele probleme de drept:I. Daca nerespectarea, de catre angajator, a dreptului angajatului la preaviz, în ipotezele expres prevazute de art. 75 alin. (1) dinCodul muncii republicat atrage nulitatea deciziei de concediere şi a masurii concedierii;
II. Daca sanctiunea nulitatii deciziei de concediere şi a masurii concedierii se aplica atunci cand, deşi, în decizia de concediere nu este indicata durata preavizului, angajatorul face dovada ca acest preaviz a fost acordat angajatului.
În practica judiciara s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la problemele de drept ce fac obiectul sesizarii.
I.Cu privire la prima problema, sanctiunea ce intervine atunci cand angajatorul, anterior emiterii deciziei de concediere pentru ipotezele prevazute de art. 75 alin. (1) din Codul muncii, fie nu a acordat angajatului preavizul prevazut de lege, fie a acordat un preaviz mai mic decat cel prevazut de lege, contractele colective de munca sau contractele individuale de munca:
I.1. Într-o prima opinie, se considera ca nerespectarea de catre angajator, a dreptului la preaviz, prevazut de lege în favoarea angajatului nu atrage sanctiunea nulitatii deciziei de concediere şi a masurii concedierii, ci salariatul are dreptul la despagubiri pentru perioada de preaviz neacordata. În aceste ipoteze, s-a apreciat şi ca încetarea contractului individual de munca intervine la expirarea perioadei de preaviz.
I.2. În a doua opinie, se considera ca nerespectarea dreptului la preavizul prevazut de lege în favoarea salariatului atrage nulitatea absoluta a masurii concedierii, indiferent daca, în decizia de concediere emisa, angajatorul a mentionat sau nu durata preavizului acordat.
II. Cu privire la cea de-a doua problema de drept, vizand aplicarea sanctiunii nulitatii deciziei de concediere şi a masurii concedierii, atunci cand decizia emisa de angajator nu cuprinde mentiunea prevazuta de art. 76 lit. b) din Codul munciirepublicat, privind durata preavizului, însa acesta face dovada ca a acordat salariatului preavizul, anterior emiterii deciziei:
II.1. Într-o prima opinie, se considera ca decizia de concediere care nu cuprinde durata preavizului este lovita de nulitate absoluta, întrucat aceasta conditie este impusa, în mod imperativ, de art. 76 lit. b) din Codul muncii republicat [fost art. 74 lit. b) din Codul muncii - în redactarea anterioara republicarii].
II.2. În a doua opinie, se considera ca decizia de concediere şi masura concedierii nu sunt sanctionate cu nulitatea absoluta, daca angajatorul dovedeşte ca a respectat conditia acordarii preavizului, chiar daca nu a mentionat acest aspect în cuprinsul actului emis.
Procurorul general sustine opiniile indicate la pct. I.2. şi II.2. ca fiind în acord cu litera şi spiritul legii, apreciind ca, în interpretarea şi aplicarea dispozitiilor art. 76 lit. b) din Codul muncii republicat, raportate la dispozitiile art. 78 din acelaşi cod, lipsa, din cuprinsul deciziei de concediere, a mentiunii privind durata preavizului acordat salariatului nu este sanctionata cu nulitatea deciziei şi a masurii concedierii, atunci cand angajatorul face dovada ca a acordat salariatului, anterior emiterii deciziei, preavizul cu durata minima prevazuta de art. 75 alin. (1) dinCodul muncii republicat.
-
Masuri de informare a consumatorilor de catre prestatorii de servicii de plata care desfaşoara operatiuni de plata prin intermediul ATM-urilor - Ordinul nr. 505/2014 al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
-
Masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol - Legea nr. 145/2014
-
Procedura privind schimbarea furnizorului de energie electrica de catre clientul final - Ordinul nr. 105/2014 al Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei
-
Ministerul Finantelor Publice a publicat pe data de 23 octombrie un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea şi completarea Legii 82/1991 a contabilitatii.
Conform notei de fundamentare:
- potrivit Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European şi a Consiliului, sunt microîntreprinderi societatile care la data bilantului nu depaşesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
a) total active 350.000 euro;
b) cifra de afaceri neta 700.000 euro;
c) numarul mediu de salariati în cursul exercitiului financiar 10;
- se introduce posibilitatea optarii pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic şi de catre persoanele nou-înfiintate, prevazute la art. 27 alin. (3) din lege;
- atunci cand o societate are obligatia sa întocmeasca şi situatii financiare anuale consolidate, pe langa cele individuale, raportul administratorilor, respectiv raportul de audit privind situatiile financiare anuale consolidate, sa poata fi întocmite sub forma unui raport unic;
- la nivelul legislatiei comunitare, entitatile de interes public sunt tratate atat în contextul prevederilor contabile, cat şi în ceea ce priveşte obligatia de auditare a situatiilor financiare anuale;
- se clarifica, printr-o prevedere explicita, faptul ca nu pot fi depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice mai multe seturi de situatii financiare anuale, pentru acelaşi exercitiu financiar;
- se abroga HG 401/2005 privind înfiintarea Consiliului Contabilitatii şi Raportarilor Financiare prin reorganizarea Colegiului Consultativ al Contabilitatii. -
Preşedintele Romaniei a semnat pe 21 octombrie cererea de reexaminare asupra Legii pentru completarea art. 20 alin. (1) din Legea 186/2013 privind constituirea şi functionarea parcurilor industriale.
Motivele cererii de reexaminare sunt urmatoarele:Legea are ca obiect completarea art. 20 alin. (1) din Legea 186/2013 privind construirea şi functionarea parcurilor industriale, în sensul scutirii, începand cu 1 ianuarie 2015, a administratorului şi rezidentilor parcului industrial de la plata impozitului datorat bugetului de stat, pentru constructiile prevazute în Grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004.
În cadrul cererii se învedereaza faptul ca o asemenea scutire de la plata impozitului pe constructii are implicatii asupra bugetului de stat, determinand diminuarea veniturilor bugetare. Drept urmare, din punct de vedere economic, aceasta reglementare legislativa nu este oportuna.
În virtutea principiului neutralitatii fiscale ce transpune în plan fiscal principiul general al nediscriminarii, toate activitatile economice trebuie tratate în aceeaşi maniera. Scutirea de la plata acestui impozit încalca principiul neutralitatii şi echitatii fiscale prin impozitarea diferentiata a unor categorii de operatori economici care îşi desfaşoara activitatea în parcuri industriale constituite conform Legii 86/2013.
Totodata, Preşedintele mai solicita sa se tina cont de faptul ca Guvernul, prin punctul sau de vedere, înregistrat la Parlamentul Romaniei, nu sustine adoptarea acestei legi.
-
Guvernul a aprobat Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi - OUG nr. 66/2014
-
Preşedintele Romaniei a semnat pe 21 octombrie cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 266/2008 – Legea farmaciei.
Motivele cererii de reexaminare sunt urmatoarele:
Legea are ca obiect modificarea şi completarea Legii 266/2008. Parlamentul a adoptat aceasta lege cu modificari fata de forma initiatorului, mentinand criteriul demografic prevazut la înfiintarea unei farmacii în mediul urban. Astfel, Legea transmisa promulgarii elimina orice prevedere referitoare la durata de aplicare a criteriului demografic, rezultand, aşadar, mentinerea acestui criteriu pe perioada nedeterminata.
Cunoscand regulile concurentiale, mentinerea criteriului poate constitui o piedica asupra competitivitatii pietei, accesul agentilor economici fiind, astfel, limitat. Drept urmare, o asemenea reglementare a accesului pe piata poate avea consecinte asupra mediului concurential, implicit, şi asupra consumatorilor. De aceea, se considera oportun ca mentinerea acestui criteriu demografic sa fie prevazuta pentru o perioada de 6-9 luni, respectiv pana cel mult la data de 30 septembrie 2015.De asemenea, Preşedintele mai solicita sa se tina cont de faptul ca, prin punctul sau de vedere, Consiliul Concurentei a transmis observatiile sale asupra legii supuse promulgarii.
-
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit pe 15 octombrie 2014, prin hotararea în cauza Nicula, ca dreptul Uniunii trebuie interpretat în sensul ca se opune unui sistem de rambursare a unei taxe percepute cu încalcarea dreptului Uniunii precum cel instituit prin OUG 9/2013.
Hotararea a fost pronuntata în cadrul unui litigiu între domnul Nicula, pe de o parte, şi Administratia Finantelor Publice a Municipiului Sibiu şi Administratia Fondului pentru Mediu, pe de alta parte, cu privire la refuzul acestora din urma de a admite cererea acestuia de restituire a taxei pe poluare pentru autovehicule, perceputa cu încalcarea dreptului Uniunii. -
Guvernul a aprobat Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi - OUG nr. 66/2014
-
-
Modificări privind domeniile de studii universitare de master acreditate, programele de studii şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2014—2015; HG 582/2014 privind domeniile de studii universitare de master acreditate, programele de studii şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2014—2015
-
Modificări legislative privind preschimbarea permiselor de conducere eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti: Ordin 163/2011 al Ministerului Afacerilor Interne privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti
-
Schema de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie: - HG nr. 807/2014pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie
-
-
Excepţie de neconstituţionalitate parţial admisă privind sistemul unitar de pensii publice: În MO 704/2014 a fost publicată Decizia 463/2014 prin care Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. IV din OUG 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (dispoziţii introduse prin art. IV pct. 2 din OUG 113/2013 privind unele măsuri bugetare şi pentru modificarea şi completarea OUG 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului
-
Reducerea CAS publicată în Monitorul Oficial: În MO 687/2014 a fost publicată Legea 123/2014 pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal prin care au fost reduse cotele pentru contribuţia de asigurări sociale.
-
ICCJ a pronunţat o decizie privind contractele de finanţare încheiate înainte de Legea 284/2010: În MO 686/2014 a fost publicată Decizia 5/2014 a ICCJ - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept privind pronunţarea unei hotărâri prealabile cu privire la modul de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 34 alin. (1) din Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, în corelare cu cele ale art. 34 alin. (7) din acelaşi act normativ.
-
Modificări privind Ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional: Ordin 364/2014 al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional
-
Schema de ajutor de stat acordat în perioada 2014—2019 operatorilor economici care prestează serviciul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat către populaţie: Ordinul nr. 1121/2014 al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
-
Regulamentul de organizare şi funcţionare a pieţei pentru ziua următoare de energie electrică - Ordinul nr. 82/2014 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei
-
Legea nr. 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, a fost declarată neconstituţională: Decizia Nr. 440din 8 iulie 2014referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii nr. 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice şi ale art. 152 din Codul de procedură penală
-
Legea nr. 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localităţilor a fost republicată
-
Hotărârea CEDO în Cauza Văduva împotriva României - M.Of. nr. 648 din 03.09.2014